Haljine za presvlačenje

Haljine za presvlačenje: must have uz venčanicu

Recite 1 ~Da~ uz 3 venčanice!

 

Haljine za presvlačenje jednako važan element kao i venčanica. Najnoviji svetski trend tokom ceremonije venčanja jeste da mlada iznenadi zvanice svojim modnim transformacijama: iz venčanice u najmanje dve haljine za presvlačenje. Uz svaki novi segment na ceremoniji venčanja (građansko ili crkveno venčanje, sečenje torte, banket, završnu žurku u kasne sate) ide i odgovarajuća originalna ~nevestinska~ kombinacija, koja, istina, mladoženju ponekad baci u zasenak. Dakle, koliko god je važno pažljivo izabrati svoju venčanicu za glavni deo ceremonije venčanja, toliko je važno pripremiti haljine za presvlačenje za ostale segmente ceremonije venčanja. Ipak, to i jeste zadatak svake žene: da sve obori s nogu. 

Čest je slučaj da se ceremonija venčanja odvija u nekoliko dana, u najmanje tri etape: dan pre venčanja kada se najvažniji gosti dočekuju iz dalekih krajeva, dan kada ćete reći sudbonosno ~da~, dan posle venčanja kada se sabiraju utisci u opuštajućoj atmosferi sa najbližim ili najdražim zvanicama. Nema smisla da iz urbanih i casual kombinacija uskačete u raskošne venčanice i haljine, da biste se sutradan vratili u patike i baletanke. Vaša Bajka mora da ima svoj zaplet, razradu, kulminaciju, smisleni rasplet i zaključak. Tako je i Beatris Boromeo svoju bajku sa princom od Monaka, unukom nezaboravne Grejs Keli, protegla na čak nedelju dana i to na više lokacija! Gala ceremonija građanskog venčanja u Monaku sa neformalnim piknikom, zatim crkveno venčanje sa prijemom na Boromejskim ostrvima na italijanskom jezeru Mađore u velelepnom zamku Roka di Anđera, i prateće etape koje su bile u znaku čak šest ili sedam vrhunskih haljina.

Imajući u vidu želju neveste da fascinira zvanice svojim modnim transformacijama, svetski kreatori počeli su na isti način da razmišljaju, i da uz venčanicu kreiraju haljine za presvlačenje stilski povezane sa venčanicom. Cele kolekcije nekad su koncipirane na ovaj način, tako da kreacije mogu da obeleže različite momente u ceremoniji venčanja.

 

Ni naše zvezde ne zaostaju mnogo u ovoj modnoj praksi. Uzećemo za primer najsvežiju poznatu mladu Severinu Vučković, koja se više puta presvlačila na svom venčanju i iznova svakom kombinacijom ostavljala sve bez daha. O njenom autfitu  u svim etapama venčanja, koje se odvijalo po unapred zacrtanom, pomalo filmskom scenariju, i dalje se priča i piše. Ako i vi želite da izazovete opšte oduševljenje, recite ~da~ bar dvema kombinacijama.

Današnje mlade koje žele da prate svetske modne trendove ili su neodlučne u odabiru venčanice, budući da im se više kreacija jednako dopada, odlučuju se da uz svoju glavnu haljinu pripreme dve dodatne koktel haljine za presvlačenje.

Presvlačenje donosi osveženje celoj svečanosti kako za vas, tako i za vaše zvanice. Didier, stoga, nudi par praktičnih saveta:

– Iznenadite sve prisutne sa više autentičnih  i nezaboravnih autfita koji će verodostojno predstavljati vaš duh i temperament, ali, ne zaboravite da dan venčanja nije kao svaki drugi, i da dnevne navike odevanja se ne smeju u potpunosti, u svim svedenim formama, primenjivati i na dan venčanja. Ipak je to najvažniji i najsvečaniji dan u vašem životu.

– Budite smele, spremne za eksperimentisanje i oslonite se na savete kreativaca dizajnera, a ujedno pokušajte da ispratite svetske modne trendove.

–Venčanica i haljine za presvlačenje moraju biti stilski međusobno povezane i konceptualno povezane sa atmosferom same ceremonije. Možete se odlučiti, čak, da po završetku građanskog i crkvenog venčanja, pred zvanicama zaplešete u dugoj koktel haljini, a čin sečenja torte obeležite kombinezonom koji će imati iste ili slične motive na tkanini i krojne linije poput venčanice ili prethodne haljine. Najnovija kolekcija Danijele Božić, izložena u Didier salonu, koja kombinuje elegantne duge i kratke venčanice i haljine sa unikatnim i izazovnim kombinezonima, oduševiće ljubiteljke mode i elegancije.

Takođe i brend ~Yolan Cris~ voli eksperimente sa kombinezonima.

 

 – Ako ste se opredelili za raskošnu haljinu sofisticirane izrade, od više slojeva finih materijala,  punu detalja i materijala, topli savet vam je da druga, posle oficijalnog dela i slikanja bude jednostavnija i lakša, ali na istom estetskom nivou kao i glavna kreacija. Možete se poigrati bojama i materijalima, a pretočiti motive i ornamente sa glavne haljine i na sve ostale.

– Možete se ugledati i na stare običaje, pa da svoju haljinu za presvlačenje u ponoć obojite u crvenu boju ljubavi, ili, pak, u zlatnu, sedefasto sivu, kraljvsko plavu boju. Svakako nećete ostati neprimećene.

– Ukoliko organizujete banket dan pre venčanja, dizajneri svakako savetuju osvežavajuće boje koje će simbolizovati vaše poletno svadbeno raspoloženje i radost ulaska u bračne vode: boja kajsije je ove godine u trendu, smaragdna zelena odiše otmenošću, crvena simbolizuje ljubav, ali i dominirajuću lepotu, boja lavande je vrlo sofisticirano i smireno rešenje za mlade koje ne vole jake kontraste. Za banket na dan posle venčanja, najbolje je da odaberete neku jarku boju. Za glavnu ceremoniju Didier predlaže sve nijanse boje slonovače koja se lako uklapa uz svačiji ten, mnogo više nego kristalno bela, a, pritom, deluje prirodno i skupoceno. U svakom slučaju, Didier vas podržava ako želite da ostanete dosledne sebi i svojim omiljnim bojama, čak i ako je to – crna. Pogedajte ovu veličanstvenu haljinu Nine Rajak ručne izrade, na kojoj se radilo mesecima, (iz kolekcije u pripremi) koja jednostavno ostavlja bez daha. (fotografija: Miomir Milić)

 

– Ukoliko ste mlada praktičnog duha, koja želi da celo venčanje protekne u rasterećenom raspoloženju i koja ne želi mnogo kompromisa na štetu komfora, a u korist ekstravagancije,  za vas su savršene venčanice  „2 in 1“. Venčanice „2 in 1“ poslednjih godina postale su apsolutni hit, s obzirom da je njihova prednost to što za tili čas možete osvežiti autfit skidanjem rukava, suknje ili šlepa, a opet ostati dosledni svom stilskom izboru. Didier nudi nekoliko rešenja pod pečatom španskog brenda ~Yolan Cris~ koji vrlo često izrađuje haljine koje se iz duge lako mogu transformisati u kratku ili obrnuto. Pogledajte nekoliko primera.

 

– Pogledajte i ovih nekoliko predloga dizajnera Marka Glavinića kako da uz svoju venčanicu uklopite haljine za presvlačenje  kao rasterećujuće rešenje za čin sečenja mladenačke torte i žurku koja sledi.

 

Kada se bolje prisetimo, presvlačenje mlade iz haljine u haljinu, zapravo i nije pomodarstvo koje pripada samo modernim svetskim trendovima ili potrošačkom društvu. Ova praksa zapravo ima svoje korene uvrežene duboko u tradiciji mnogih naroda, kada su se nevestinske nošnje izrađivale godinama pre venčanja. Organizovanje ceremonije u više etapa, na više lokacija, sa više odevnih kombinacija, maštovitim rešenjima za dekoraciju, interesantnim scenariom, znak su da vam je do vašeg venčanja jako stalo, i da želite da ono bude svima urezano duboko u sećanje. Stoga se nemojte ustručavati da svoje želje sprovedete u delo. Vaši saveznici u toj nameri su unikatne venčanice i haljine za presvlačenje, kombinezoni po vašoj meri i ukusu, izrađeni od vrhunskih materijala: vi samo poželite, a naš tim dizajnera će san pretvoriti u javu svojom profesionalnošću i vrhunskim rešenjima.

Vaš Didier.

 

 

Autori teksta: Ivana Vojvodić i Marija Jeremić

 

Comments are closed.