Haljine za maturu – Maturske haljine

 

Haljine za maturu – Maturske haljine

Kako da osvojite titulu kraljice mature?

Zašto su haljine za maturu važne u životu svake devojke? Evo zašto: život žene i njenu transformaciju u damu obeležavaju važni trenuci i ceremonije na kojima ona dobija priznanje za svoju lepotu,  na osnovu čega gradi svoje samopouzdanje. Samopouzdanje je jednako važno koliko na intelektualnom toliko i na estetskom nivou. Jedan od prvih trenutaka u životu jedne devojke koja ostavlja za sobom tinejdžersku fazu i okreće se svojoj ženstvenosti i intelektualnoj izgradnji jeste ceremonija proslave mature na kojoj ona po prvi put zablista u svetlu glamura i seksepila.

Odraz devojke u ogledalu menja se u odraz mlade dame. Devojka onda shvata svoje skrivene potencijale, ispituje nove granice lepote i privlačnosti kao i uticaj koji može imati na druge.

U želji da zablistaju i osvoje punu pažnju svih, devojke često skliznu u okrilje kiča, tako da ne pokupe onoliko aplauza i pogleda koliko su očekivale. Zato je važno da se, prilikom odabira haljine za maturu, oslonite na iskusne dizajnere koji će svojim talentom pomoći da se vaša lepota uzdigne na pijedestal. Da bude posmatrana, ocenjivana, kao i da bez ikakvih prepreka osvojite titulu kraljice mature koju zaslužujete!

U nastavku vam Didier u ime svojih dizajnera daje nekoliko predloga haljine za maturu koji vam mogu pomoći da ostavite sve bez daha.

Ono što je oduvek mamilo divljenje jesu duge haljine za mature, za crveni tepih, koje su neizostastavan gost na velikim ceremonijama. Na crvenom tepihu treba da dominiraju elegantni materijali, od svile, čipke, oživljeni svetlucanjem pokoje perlice, i tu zaista ne možete pogrešiti. To može biti vaša sigurna zona. Aristokratski look, u atmosferi crvenog tepiha, oživeće glamur kroz vaš izgled, i titula kraljice večeri je zagarantovana.  (U nastavku su prikazane haljine Danijele Božić, Duška Oraščanina i Nine Rajak).

 

U poslednjoj deceniji svetski dizajneri holivudskim divama i zvezdama internacionalne muzičke scene nude rešenja koja su više odraz modernog doba u kome vladaju moderni ritmovi nego klasike, te u dizajn dugih haljina uvode svedene, oštre linije, bez detalja, ornamenata, komplikovanih krojeva, nabora i sličnog dekora, čime postižu vrhunsku eleganciju koja naglašava seksepil i žensku figuru u svakom smislu.

 

(Haljina Nine Rajak, fotografija: Dušan Petrović)

 

 

(Haljina Nine Rajak, Fotografija: Mirko Tabašević za Hello magazin)

 

U svetu mode, međutim, ne postoji pravilo koje obavezuje devojke da na ceremoniji proslave mature, u stilu crvenog tepiha, nose isključivo duge haljine za mature. Ukoliko je dizajn modela doveden do savršenstva u smislu intrigantnosti, nijedna duga večernja haljina ne može privući toliko pogleda i zablistati na ceremoniji koliko neobični korseti u kombinaciji sa neubičajenim špicastim linijama kratkih suknji Nine Rajak (fotografija: Aleksandar Kerekes Keki)

 

Ukoliko ste devojka koja se ne boji da pokaže svoja kolena, ali ipak želi da pošalje poruku smernosti, svedenosti, da unese dašak elegancije i distanciranosti, možete se opredeliti za kratke haljine za maturu koje u izvesnoj meri evociraju svečanost balova, i to kroz pufnaste nabore i odabir svetlucavih materijala sa krljušti.

 

Krljušt lako privlači i osvaja, ali, u tome morate pratiti osnovne fashion smernice: svedene kombinacije boja i ornamenata dozvoljene su ukoliko je krljušt matizirana. (kao što možete videti na haljinama Nine Rajak gore, fotografija: Dušan Petrović, Jovana Rikalo, Miomir Milić). dok haljine za maturu od visokosvetlucave krljušti, a pogotovo duge haljine, moraju biti monohromne, odnosno od jednobojnih materijala bez mnogo ornamenata. (kao što možete videti u dizajnu haljina za mature Duška Oraščanina dole, fotografija: Anđela Petrovski)

 

Kratke haljine za maturu – maturske haljine. Osim što stavljaju vašu figuru u prvi plan, moraju posedovati element ekscentričnosti bilo po kroju, bilo po boji, bilo po odabiru materijala. Nekada se taj nivo ekscentricnosti može postići spletovima trakica, ponekad i smelim kombinacijama koje uključuju perje.

 

Ukoliko želite da ceremonija mature bude u znaku dinamičnog, vrckavog, razigranog duha. Haljine za maturu mogu ispratiti tu atmosferu uz pomoć nemirnih i neuhvatljivih resa koje koordinisano prate svaki vaš pokret. Kao da slede uvežbanu koreografiju koja ne može pobeći znatiželjnim objektivima. (Haljine Nine Rajak, fotografija: Jovana Rikalo i Miomir Milić)

Kombinezoni se ponovo vraćaju na svetsku modnu scenu kao šik i otmena rešenja, podseća dizajnerka Danijela Božić.

 

 

Devojkama koje jednostavno žele da, čim kroče na crveni tepih, svi zaneme i tako očarani provedu ostatak ceremonije predlažemo naglašene, veličanstvene krojeve koji dominiraju u prostoru uvećanim dimenzijama i složenošću izrade. Ova kreacija ne ostavlja mesta dodatnim rečima, ona zahteva samo divljenje, i u znaku je Apsolutne Dominacije.

 

(Haljina Nine Rajak, Nakit De Mode, fotografija: Miomir Milić)
Kič nagriza i lepotu i dušu. Stoga, pažljivo sledite dodatne praktične savete:

* Oprezno birajte onoga ko će birati vašu haljinu, odnosno, pažljivo odaberite osobu koja će sprovesti vašu ideju u delo. Ne prepustite svoj izgled neveštim krojačicama, već se obratite iskusnim dizajnerima koji će vam dati svaku vrstu saveta za kompletan stajling, ne samo za izradu haljine za mature.

* Ne dozvolite da vaša matura prođe u stilu ~ne znam šta drugo~ .

* Ne dozvolite da budete poistovećeni sa drugom devojkom, ili, još gore, drugim devojkama. To se dešava kada odaberete haljinu komercijalnog tipa, svima lako dostupnu.  

* Ne dopustite da kroz nekoliko godina, kada vaš stil dostigne viši nivo zrelosti, jednostavno skrivate fotografije sa mature od sebe i drugih, i poturate ih u poslednju fioku.

* Vaša haljina za maturu ne sme biti bilo kakva, već savršena za vas! U skladu sa vašim karakterom. Kao što ni vaš pratilac ne sme biti bilo koji.

* Ne preterujte sa nakitom, šminkom, escentričnim frizurama, dekorom na noktima, upadljivim torbicama. Glavni ste vi i vaša haljina!

Setimo se reči legendarne Koko Šanel: ~Da bi neko bio nezamenljiv, mora da bude drugačiji~.  Stoga se slobodno oslonite na dizajnere koji, po rečima Ralfa Lorena, ne kreiraju samo odeću, već kreiraju snove, odnosno snove pretvaraju u javu.

Dizajneri i Didier su tu za vas da vam pomognu da budete istovremeno jedinstveni, drugačiji, neodoljivi –  kraljica večeri!

 

Autorka teksta: Ivana Vojvodić Didier

Comments are closed.